Magnesium is een macromineraal dat betrokken is bij honderden lichaamsprocessen. Magnesium komt bijvoorbeeld voor in graanproducten, groente, noten en melkproducten. Ook water kan bijdragen aan de inname van magnesium.
Een tekort aan magnesium komt niet snel voor, maar mogelijke symptomen bij magnesiumtekort zijn algehele lusteloosheid of vermoeidheid, spierkrampen en in extreme gevallen hartritmestoornissen. Bij verhoogde cholesterolwaarden en diabetes is vaker sprake van lagere magnesiumwaarden in het bloed. En ook mensen met een gastro-intestinale aandoening, zoals de ziekte van Crohn lopen meer risico op een gebrek aan magnesium, stelt de Amerikaanse National Institutes of Health. Het is echter moeilijk vast te stellen of je een magnesiumtekort hebt, omdat maar 1% van de hoeveelheid magnesium in je bloed zit. Ongeveer de helft zit in botten en tanden, de rest in cellen, spieren, organen en zenuwweefsel.
Een overschot aan magnesium ontstaat alleen bij gebruik van tabletten waarin magnesium zit, magnesiumzouten of mineraalwater waarin veel magnesium zit. Bij meer dan 250 milligram magnesium per dag extra, kunnen darmklachten zoals diarree ontstaan. Magnesium is een natuurlijk mineraal dat ieder mens in behoorlijke hoeveelheden nodig heeft. Net als zuurstof en water kunnen we het niet bufferen en is voortdurende aanvoer nodig. Een eventueel overschot verlaat op natuurlijke wijze het lichaam (via de nieren of door transpiratie).
Magnesium draagt bij aan:
- De vermindering van vermoeidheid.
- Een normale werking van het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel verbindt alle delen van het lichaam met elkaar. Via dit netwerk wordt informatie naar de hersenen naar andere delen in het lichaam gestuurd en andersom. Zo heeft het zenuwstelsel onder andere invloed op onze hartslag, lichaamstemperatuur, hormoonbalans en spiersamentrekkingen.
- Een goede elektrolytenbalans. Elektrolyten zijn mineralen die zijn opgelost in lichaamsvloeitstoffen waardoor er elektrisch geladen ionen ontstaan. We hebben ze nodig om ziektekiemen onschadelijk te maken, voor de regeling van onze zuurtegraad en om de doorstroming van voeding naar onze cellen goed te laten verlopen.
- Een normaal energieleverend metabolisme (stofwisseling). Magnesium speelt een rol bij de omzetting van voedsel in energie.
- Een normale werking van de spieren. Magnesium zorgt ervoor dat spieren ontspannen.
- Een normale eiwitsynthese. Onze cellen hebben eiwit nodig om taken uit te voeren en magnesium helpt bij het maken van die eiwitten.
- Een normale psychologische Hieronder vallen onder andere ook zaken als concentratievermogen, leervermogen en geheugen.
- De instandhouding van normale botten en tanden.
- Speelt een rol in het celdelingsproces. Voor groei en herstel is celdeling noodzakelijk. Uit vele studies komt naar voren dat bij gebrek aan voldoende magnesium het proces van celdeling moeizamer verloopt, waardoor de kans op het ontstaan van allerlei kwalen en aandoeningen groter wordt.
Welke soort magnesium?
- Magnesiumchloride is de beste vorm voor opname via de huid. Via de haarvaten en de zweetklieren komt het rechtstreeks in het intercellulaire vocht en wordt het maag-darmkanaal omzeilt. Magnesiumchloride is de lichaamseigen soort en onder de magnesiumverbindingen een uitstekende ‘allrounder’. De magnesiumduppels, magnesiumolie en de gel zijn handig in gebruik en makkelijk persoonlijk te doseren. Veel mensen nemen ter ontspanning een bad of voetenbad voor het slapen gaan.
- Magnesiumcitraat is wereldwijd de meest gebruikte orale vorm. Het wordt bij de meeste mensen goed opgenomen. Magnesiumcitraat is het meest geschikt voor de werking van spieren en gewrichten. Er is een kans op maag-darmproblemen bij inname van hoge doses.
- Magnesiumbisglycinaat is een aminozuur-gebonden vorm. Hierdoor is de opname zeer goed. De kans op maag-darmklachten is kleiner dan bij citraat. Magnesiumbisglycinaat wordt gezien als de beste vorm voor de ondersteuning en instandhouding van het zenuwstelsel en de heldere geest.
Waar je even op moet letten:
- Bij mensen met chronische aandoeningen (denk aan reuma, neuropathie of fibromyalgie) of ophopingen van gifstoffen in het lichaam, kunnen de klachten eerst erger worden. Allerlei processen komen op gang onder invloed van magnesium en het lichaam reageert soms heftig. Als je hier last van hebt, probeer dan eerst een lagere dosering en bouw het langzaam op. Mensen die heftig reageren hebben in vrijwel alle gevallen uiteindelijk baat bij magnesium.
- Oraal gebruik van citraat kan bij hogere doseringen maag-darmproblemen Bij bisglycinaat en bij oraal en zeker transdermaal gebruik van magnesiumchloride is de kans daarop minder, maar niet uit te sluiten.
- Gelijktijdige inname van magnesium en bepaalde vormen van medicatie kan een verstorend effect hebben op de beoogde werking van de medicatie. Het advies is daarom om altijd een uur tussen de inname van medicatie en het gebruik van magnesium te laten.
- Mensen met zeer ernstige nierproblemen en mensen met een zeer lage bloeddruk en/of hartslag wordt aangeraden om alleen onder (medische) begeleiding magnesium te suppleren. Houd je aan de gebruiksvoorschriften en raadpleeg bij twijfel een arts.
NB: Op basis van Artikel 84 lid 1 van de Geneesmiddelenwet ben ik als verkoper van magnesium niet geoorloofd om magnesium in relatie te brengen met ziektes, aandoeningen en herstelprocessen. De reden hiervoor is dat magnesium geen medicijn is en daarom niet in medische zin gekoppeld mag worden aan deze aandoeningen. Weet dus dat er nog eventuele andere voordelen voor jou zijn die niet in het artikel staan. Neem hiervoor contact op met een arts of raadpleeg het internet voor andere bronnen.