Saturatiemeter: Wat moet je weten?

Alles wat je moet weten over saturatiemeters: Wat is het en hoe gebruik je het?

Gezondheid is een kostbaar bezit en met de opkomst van technologie is het gemakkelijker dan ooit om je gezondheid thuis te monitoren. Een van de nuttige apparaten die steeds populairder wordt, is de saturatiemeter. In deze blog leg ik uit wat een saturatiemeter is, hoe het werkt, wat de normale waardes zijn en wanneer je contact moet opnemen met je huisarts.

Wat is een saturatiemeter?
Een saturatiemeter, ook wel een pulsoximeter genoemd, is een klein apparaat dat het zuurstofgehalte in je bloed meet. Dit is een belangrijke gezondheidsindicator, vooral voor mensen met ademhalingsproblemen zoals astma, COPD, of COVID-19. Het apparaatje wordt meestal op je vingertop geplaatst en geeft binnen enkele seconden een meting van de zuurstofsaturatie en je hartslag.

Hoe werkt een saturatiemeter (in jip-en-janneketaal)?
Een saturatiemeter werkt op basis van lichtabsorptie. Het apparaat zendt twee soorten licht (rood en infrarood) door je vinger en meet hoeveel van dit licht door het bloed wordt geabsorbeerd. Op basis hiervan kan de meter berekenen welk percentage van je hemoglobine verzadigd is met zuurstof. Dit percentage wordt weergegeven als de zuurstofsaturatie (SpO2).

Het aflezen van de waardes op een saturatiemeter is eenvoudig:

  1. Schakel het apparaat in: Druk op de aan/uit-knop.
  2. Plaats je vinger: Steek je vingertop in de opening van de saturatiemeter. Zorg ervoor dat je nagel naar boven wijst.
  3. Wacht op de meting: Binnen enkele seconden zal de meter je zuurstofsaturatie en hartslag weergeven op het scherm.

Wat zijn normale waardes?

  • Zuurstofsaturatie (SpO2): Normale waardes liggen tussen de 95% en 100%.
  • Hartslag: Een normale hartslag in rust varieert meestal tussen de 60 en 100 slagen per minuut.

Wanneer de huisarts bellen?
Het is belangrijk om te weten wanneer je medische hulp moet inschakelen. Hier zijn enkele richtlijnen:

  • SpO2 onder 95%: Als je zuurstofsaturatie consistent onder de 95% ligt, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts, vooral als je symptomen hebt zoals kortademigheid, pijn op de borst of een snelle hartslag.
  • SpO2 onder 90%: Een aanhoudende saturatie onder 90% wordt als een medische noodsituatie beschouwd. Zoek onmiddellijk medische hulp.
  • Aanhoudende symptomen: Als je symptomen van ademhalingsproblemen ervaart ondanks normale SpO2-waardes, zoals ernstige kortademigheid of duizeligheid, raadpleeg dan ook je huisarts.

Conclusie
Een saturatiemeter is een waardevol hulpmiddel voor het monitoren van je gezondheid, vooral voor mensen met ademhalingsproblemen. Door je zuurstofsaturatie en hartslag regelmatig te meten, kun je belangrijke inzichten krijgen in je gezondheidstoestand en tijdig actie ondernemen als dat nodig is.

Klik hier om jouw saturatiemeter te bestellen.

Terug naar blog

Reactie plaatsen